Förra lördagen träffades Nornornas Garn hos Linda i Kinna för att färga garn hela dagen! Tyvärr blev vi bara två av tre då Andrine var krasslig och inte kunde vara med. Hon fattades oss! Vi, Linda och Jenny, satte i alla fall igång tidigt med färgningen och vi hade en hel låda med garn från
Gudruns ullbod att färga! Tre grytor hade vi igång samtidigt och vår plan med denna växtfärgningsdag var att plocka så mycket som möjligt ur vår natur då det känns som att det är det som är charmen med växtfärgning! Vi hade dock köpt krapp från Gudruns ullbod då det ger så fina röda färger. Krapp är även en växt det finns belägg av att man växtfärgade med på vikingatiden, vilket ligger Nornornas garn varmt om hjärtat. Vi ville även att det skulle vara så naturligt som möjligt. Växtfärgning heter ju på engelska natural dyeing vilket vi även tycker att det är just det det handlar om. Vi vill inte använda oss av några läskiga kemikalier som är skadliga för vår miljö utan ha det så miljövänligt och naturligt som möjligt. Vi använder oss av alun och vinsten som betmedel och grytorna som användes den här gången var av koppar och emalj. Till sköljningen av garnet användes enbart vatten, såpa och ättika. Ibland behandlar vi även garnet med ammoniak, men inte den här gången.
Vi började med att färga med kanadensiskt gullris och valnötsskal. Valnötterna hade legat i vatten över hela natten men vi märkte direkt att det blev en väldigt mesig färg. Vi försökte bättra på den med lite krapp, vilket gjorde badet något mer färghaltigt. Dock blev inte resultatet alls vad vi hade hoppats på.
Vår plan var att färga med valnötter, krapp, gullris, renfana, gul lök och rödlök. Under tiden lyckades vi dock hitta johannesört som växte så lämpligt på Lindas komposthög. Det kunde vi ju inte låta bli att plocka och färga med. En grå och en vit härva fick hamna i emailjgrytan ihop med lite alun och vinsten och det blev en positivt överraskning kan vi lova! Det blev jättefina gröngula färger. Hurra! Något som inte blev gult!
Under tiden vi färgade på lyckades vi hitta lite tomtskräppeblad i gräsmattan som också fick bli ett färgbad. Vi kände att det inte räckte med gullris och renfana utan ville ha lite mer gult helt enkelt. Vi hade även hoppats på att få lite grön färg med rödlök och alun men koppargrytn gav såna avfällningar att det blev brunt. Men vi klagar inte! Det blev en fin brun färg! När gullöksskalen skulle i lyckades även Jenny tömma halva alunburken i grytan. Ett halvt kilo alun kanske är lite overkill men färgen blev i vilket fall fantastisk! Och den räckte till tre bad som alla blev lika fina!
Så hamnade till slut krappen i grytan också. För att slippa så mycket bös i garnet hade vi lagt de hackade rötterna i strumpbyxor. Det skummade ordentligt och vi anade att det skulle bli mycket färg så vi slängde i 10 härvor! Vi passade inte temperaturen så den gick upp i över 80, men tegelröd är en fin färg och vi var nog egentligen ute efter den ändå. Det räckte även till ett andrabad. Vi slängde även i det valnötsfärgade garnet eftersom vi inte var helt nöjda med det.
Totalt blev det 43 härvor färgade med krapp, gul lök, rödlök, tomtskräppa, renfana, kanadensiskt gullris, johannesört och valnöt/krapp. Vissa härvor behåller vi själv men de flesta säljes på marknader. Här närmast står vi på Skene marten i Skene 8-9 september. Dvs nästa helg. Kom gärna dit och kläm på våra garner!