måndag 5 augusti 2013

Stora växtfärgardagen i Kinna 2013

Vi brukar kalla det för stora växtfärgardagen i Kinna, eftersom vi håller på hela dagen och det brukar bara hinnas med en heldag om året tyvärr. Men igår var det dags och på listan för växter vi skulle färga med stod avocadokärnor, älggräs, kirskål, johannesört, krapp och cochenille, som ju är en lus. Cochenille och krapp hade vi köpt från Den gamla skolan och älggräs och johannesört åkte vi iväg och plockade. Kirskål växte precis bredvid färgningsgrytan.

Vi körde på med en stor gryta älggräs, som var nytt för oss att färga med, och det visade sig vara en trevlig växt! Två bad blev det och trevliga färger blev det med på både vitt och grått garn. Dock färgade vi i koppargryta, och det hade varit roligt att färga i aluminiumgryta med, för att se skillnaden i färg. Även avocadokärnorna gav ett trevligt resultat. Färgen blir lite matt, men väldigt vacker. Lite cremefärgad sådär. Vi hade samlat kärnor hela våren som i under försommaren hackade och lade i blöt i glasburkar som fick stå i ett soligt fönster. Sedan kokade vi upp kärnorna och vattnet enligt konstens alla regler och gjorde en "vanlig" varmfärgning. Det avocadofärgade garnet ses längst ner till höger i bild på nedanstående bild.


Något vi provade på under förra årets stora färgardag var johannesört, och vi blev förälskade. Den här gången plockade vi mer, och vi färgade även mer. Det blev hela fyra färgbad med johannesört och det gav fantastiska färger! Det är enormt färgrikt och vackert! Det ska definitivt färgas med det igen! Johannesörtsgarnet syns till vänster och ovanför avocadon på ovanstående bild.

Krapp och cochenille kan man helt enkelt inte misslyckas med. Det blir vackert hur man än gör. Bilderna får tala för sig själv.
Det enda vi inte blev nöjda med var kirskålen. Det blev jättemesig gul. Vill man färga gult kan man lika gärna använda tomtskräppa, björk eller johannesört tänker vi. Lyckat blev det i alla fall och nu hoppas vi på att sälja massor framöver, men det är ju väldigt lockande att behålla allt själv!

3 kommentarer:

 1. Hej! Jag har ställt en fråga till Kanonkulan på hennes blogg, men här finns ju det svaret jag efterfrågade. Om avocadon. Nu när jag läst dagens inlägg och det lite äldre om färgning med avocado undrar jag: blev resultatet renare med bara kärnor än det tidigare försöket med både skal och kärnor? Jag har sparat både skal och kärnor för att provfärga så småningom. Man ser ju att även skalen innehåller en mörkröd färg. Det kanske är det gröna fruktköttet som kan råka följa med skalen som smutsar ner den rosa färgen? (Bara spekulationer från min sida.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har nog inte sett någon skillnad direkt. Och det gröna fruktköttet tror vi inte direkt innehåller nåt färgmedel som är beständigt så... Nej, det gröna tror vi inte påverkar alls.

   Radera
 2. Färgen nummer 2 i mittenraden på sista bilden i detta inlägg, den underbart vackert cerisa färgen, hur fick ni till den? Skicka svar till maria.marlean@gmail.com Tack på förhand!

  SvaraRadera