lördag 27 juli 2013

Rödlök

Vi fick en förfrågan från Rakel om vi inte kan dela med oss av ett recept på rödlöksfärgning. Det hade vi gärna gjort om vi haft något! Dock jobbar vi helst så att vi höftar lite. När vi färgar brukar vi plocka bladen/växterna/skalen och sedan avgör mängden på vad vi har hur mycket vi färgar. Vi chansar lite. Exakt hur mycket vatten, betmedel, garn eller växter vi använder avgörs helt på känn.


Dock finns det lite tumregler man kan gå efter, och när det gäller rödlöksskal kan man utgå ifrån det recept som gäller för gula lökskal. Recept på det finns i de flesta växtfärgningsböcker. Vi rekommenderar boken "Färga garn och tyg" av Hilkka Råbergh. Den är lätt att få tag på på loppisar, Tradera och Bokbörsen bl.a., och den är en bra nybörjarbok. Den innehåller tydliga och enkla beskrivningar och recept med "vanliga" färgkällor som inte är svåra att hitta i naturen. Eller mataffären, som det handlar om i fallet med lökskal.

Standardreceptet för lökskal brukar vara:

100g betat garn
5-6 liter vatten
ca 70g torkat skal
15-20% alun


Det klassiska är att man förbetar garnet, dvs låter det sjuda med alun ca 1 timme vid 85-90 grader. Vi gör inte alltid det. Oftast slänger vi i alunet i färgbadet och det blir lika bra tycker vi. Förbetar vi brukar vi dock använda samma vatten som i betbadet till att koka ur växtdelarna. Det förenklar väldigt mycket om man är utomhus och har en stor gryta. Lökskalen skall koka ut minst 45-60 minuter och därefter plockar vi upp växtdelarna. De kan ligga kvar i badet, men då blir det så himla mycket bös i garnet, så det gör vi oftast inte. Ofta har färgbadet dunstat lite och då kan man tillsätta nytt vatten så det blir den mängden det var från början, vilket också sänker temperaturen lite. Sedan låter man garnet sjuda i färgbadet i ca 85-90 grader i en timme. Garnet ska nu svalna i färgbadet eller ligga under natten. Garnet ska sedan sköljas och tvättas i kallt vatten. Vi brukar ibland tvätta med såpa, och även skölja i vatten med lite ättika.

Det är inte alltid vi följer konstens alla regler med att låta garnet svalna, och ibland har det hänt att garnet råkat koka, men inget drastiskt har hänt. Man ska inte vara rädd för att testa eller göra fel. Det finns inga rätt och fel inom växtfärgning tycker vi! Vill man dock färga enligt konstens alla regler rekommenderar vi som sagt Hilkka Råberghs bok. Men vi tycker att växtfärgning blir så mycket roligare om man höftar och testar lite. Växtfärgat garn kan inte bli fult!

Rödlök blir grönt, lustigt nog. Extra fin grön färg blir det med alun. Har man grått garn kan det bli riktigt djupa fina gröna färger. Men olika grytor ger även olika färg. Koppargryta gör garnet mer brunt än i en rostfri eller aluminiumgryta. Här är lite exempel på hur olika färger det kan bli med samma växt.




4 kommentarer:

  1. Tack snälla för svaret. När man som jag bara färgat ett par gånger så är det skönt med lite råd i alla fall. Blir nog ett försök när jag fått ihop tillräckligt med skal!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lite så! Ett tips är att kolla om de har en låda under lökbingen som man kan öppna upp och länsa. Det ska ju ändå bara slängas :)

      Radera
  2. Hej! Jag färgade med gullöksal för första gången idag, väldigt roligt. Jag började fundera på att färga med rödlökskal, och när jag kollade runt lite på nätet skriver flera andra att de får rödbrun färg av rödlök medan ni skriver att ni får grön. Vad kan det vara ni gör för att få grönt? De bilder ni har här är jättefina och jag skulle gärna få något i den färgen om jag kan... Tack så jättemycket för svar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Sent svar men bloggen har varit lite vilande. För att få grön färg ska man tillsätta alun i badet, eller förbeta garnet då. Vi föredrar alun i badet.

      Radera