onsdag 17 augusti 2016

Årets växtfärgningsdag


Ovan är en bekant vy om man brukar läsa vår blogg. Nu var det dock tre år sedan vi hade storfärgning sist! Man kan ju undra varför det dröjde så länge sedan vi färgade sist, och svaret är nog att vi har färgat så mycket tidigare år att vi hade ett stort lager redan. Men nu kunde vi inte hålla oss längre! I lördags samlades vi alltså och färgade i Kinna i vanlig ordning. På bilden har vi tomtskräppa, avocadokärnor, lökskal och blå bresilja på gång. Det var flera år sedan Nornornas garn färgade med blå bresilja så vi var sugna igen. Vi hade skickat efter blå bresilja, krapp, cochenille, alun och vinsten från Lilla Butiken i Borensberg som tagit över efter Gudruns ullbod. Bra service och bra grejer så vi kan verkligen rekommendera Lilla Butiken!


Det var ganska regnigt och kallt så vi fick ligga i för att hålla eldarna i gång. Eller ja, ganska och ganska, stundtals öste det ner. Men det går att växtfärga i regn också! Titta bara hur snygga garnerna blev!


Det blev totalt 66 härvor till försäljning och några fler småhärvor som vi slängde med för att ta tillvara på färgen. Det blev förstabad, andrabad och tredje bad av blå bresilja samt en mix av andra bad avocadokärnor och lite av bresiljabadet, förstabad avocadokärnor, ett bad tomtskräppa (som blev lite väl blekt9, ett bad renfana, ett bad björklöv, ett bad gul lök, ett bad röd lök, två bad cochenille, ett bad krapp samt ett andrabad krapp där vi även slängde i andrabadet gula lökskal. Vi gjorde även ett litet bad där vi blandade andrabad krapp och cochenille. Vi experimenterade lite och vi är väldigt nöjda! Framför allt med bresiljan!


Vi blev lite förvånade när förstabadet bresilja blev rostrött, för att sedan bli helt enkelt brunt när det legat i en timme. Det skulle ju bli lila hade vi planerat! Men så kom vi på att vi glömt hälla i alun och då blir det tydligen så. Men det visade sig vara extremt mycket färg i bresiljan så vi lyckades få ett riktigt lila andrabad och även tredjebadet innehöll en hel del färg. Så bresilja kan vara en ny favorit! Synd bara att man inte kan plocka den själv. Här i Sverige. Det blir ju extra roligt att färga då!


Och kolla hur sjukt snygga garnera är när de är ihopkorvade! Vi vill behålla alla själv helst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar